Agritourizam Dol

Opis

Detalji i Fotografije

Prateći tok rijeke Raše od Plominskog zaljeva prema središtu Istre, neizbježno se prolazi kroz prostrano polje imenom Gologorički dol. Ovo je davno naseljen kraj, pa su već u antici građene ruralne vile. Obitelj Labijen, jedni od najstarijih rimskih patricija, imala je ovdje svoju ladanjsku kuću. Kasnije se na vrhu brda sagradila Gologorica, odakle je obitelj De Franceschi upravljala svojim imanjima u Gologoričkom dolu. Među brojnim zaseocima, našli su se ovdje i Lukačići, gdje je obitelj Stojšić, čije prezime se pojavljuje još 1644. godine u tom kraju, 2000. godine osnovala agroturizam Dol.

Agroturizam Dol

U neposrednoj blizini slapa nalazi se velika tradicionalna kuća u kojoj živi obitelj Stojšić, te gdje se nalaze smještaj za goste, prostrana konoba i lijepo uređena okućnica. Nepogrješiv dokaz da ste stigli na odmorište je miris staje u kojoj dom pronalaze patke, kokoši, svinje, telad. Svaki će posjetitelj ipak nositi sa sobom mirise smočnice u kojoj se suše istarski pršuti i kobasice, a probati ih možete s gurmanskom paletom domaćih proizvoda i vinom iz vinograda koji se prostiru prema suncem okupanoj dolini. Od crnih vina, obitelj radi kupažu terana i merlota, kao i neobičnu i nesvakidašnju kupažu muškata i pinota među bijelim vinima. Nezaobilazno, tu je i istarska malvazija.

Tri generacije obitelji Stojšić brinu i o ovcama, kozama, kao i o konjima. Kobile su trenutno još male, ali za koju godinu biti će spremne ponijeti goste u svoje sedlo. Domaćini će vas rado pozvati tijekom vašeg boravka u berbu grožđa ili maslina, brige o vrtu ili o životinjama, košnju trave i sađenje povrća, ovisno o godišnjem dobu. Za nagradu, čeka vas san svakog gastronomada. U ponudi kuhinje su kruh iz krušne peći, domaći pršut, sir i panceta, maneštra, fuži, njoki, ravioli i meso ispod čripnje. Za hladnije dane zagrijati će vas veliko ognjište, te s istoga istarska supa, pečene kobasice s kupusom. Agroturizam ima i svoje boškarine, čije autohtono istarsko meso dolazi brižljivo pripremljeno i ukusno na stol.

Odmor upotpunjuju četiri dvokrevetne sobe. Drveni interijer podsjetiti će vas na dane naših nona i svako buđenje će vam donijeti niz novih ukusa i mirisa ovog agroturizma. Dan možete provesti vožnjom u karoci, šetnjom po šumarcima i pješačkim stazama, a dok se šetate opustite se uz branje gljiva, šparoga, kupina, bazge i ostalog sezonskog bilja čime okolica obiluje. Vrlo blizu je Gologorica, smještena na vrhu hrpta odakle se nadaleko vidi toranj romaničke crkve Blažene Djevice Marije gdje su dugo vremena živjeli popovi glagoljaši. U mjesto se ulazi kroz Vela vrata unutar srednjovjekovnih zidina. Nedaleko je i špilja Piskovica, nazvana po laporu koji se u domaćem izrazu naziva piskom. U široj okolici su i Cerovlje, Draguć, Pazin i drugi gradovi.

Natrag