Agroturizam Jakac

Opis

Detalji i Fotografije

Uska cesta koja iz Buzeta ili Motovuna vodi prema Velom Mlunu uspinje se zavojima do odmorišta koje nas je opčinilo svojim pogledom na stari grad Buzet s okolicom. Svakako taj pogled na središte hrvatskih tartufa zaslužuje kratak predah prije nego se cestom nastavlja prema malenom mjestu «velikog imena» Veli Mlun. A u samom središtu sela nailazimo na stari seoski turizam Dorjana i Orjane Jakac.

Seoski turizam Jakac

Sjedimo ispod krošnje koja sjenu baca na kameno pročelje stare istarske kuće i uživamo u prvoklasnom muškatu koji opčinjava mirisom i bogatstvom okusa, što nije ni čudno jer su vina obitelji Jakac ovjenčana brojnim nagradama. Ovaj je agroturizam i započeo svoju ponudu u vinskom podrumu nudeći chardonnay, teran, muškat i, dakako, nezaobilaznu malvaziju. Potom je ponuda proširena i na dobro poznate istarske rakije, pa današnji obilazak imanja nužno povezuje vinski podrum i rakijarnicu s gastronomskom ponudom u staroj kamenoj konobi. U njoj se može uživati i zimi i ljeti, uz staro ognjište i drvene stolove, na koje će Jakčevi donijeti i svoje domaće maslinovo ulje. Maslinici se nalaze na zapadnim obroncima Velog Mluna, a gosti su dobrodošli za sudjelovanje u berbi maslina i pripremi ulja.

Naš razgovor s domaćinima pomno sluša čuvar kuće, bernardinac koji je jedan od ukućana boksova za pse namijenjenih traženju neobične izrasline, neugledna oblika i snažnog mirisa koja je postala vrhunac istarske gastronomije – tartuf. Posjetitelji se mogu prepustiti šetnji buzetskim šumama u potrazi za ovim zemljanim blagom, ili jednostavno uživanju uz najdužu istarsku rijeku Mirnu. Buzetsko je područje prošarano pješačkim i biciklističkim stazama, a u neposrednoj blizini nalaze se i Istarske toplice.

Potpuni doživljaj pruža apartman u odvojenoj kući na imanju. Tri osobe mogu uživati u retro stilu s četiri zvjezdice, obitelj najavljuje uskoro i proširenje smještajne ponude uz izgradnju bazena.

Posjet obitelji Jakac obilježen je gostoljubljivom dobrodošlicom i stapanju iskustva s uobičajenim životom istarskog sela.

Natrag