Agroturizam Ograde

Opis

Detalji i Fotografije

Nakon dvodnevnog puta Istrom u potrazi za dobrom hranom i pićem, iščitavanjem karte pronalazimo maleno mjestašce Lindarski katun. Vozeći se između Žminja i Pazina, uz povremena gubljenja lokalnim cesticama, nailazimo na zatvorena brončana dvorišna vrata. Iza njih se stere staza koja naslućuje veličinu imanja. Vrata su ovdje jer domaćini nude posvemašnji mir gostima, pa je i dolazak moguć samo uz prethodnu obavijest. Naša najava omogućuje nam prolaz pod stoljetnim krošnjama, mimo ruralnih kuća do konobe i kuće obitelji Šajina. Ovo je agroturizam Ograde, prostrano imanje za autohtono upoznavanje tradicije života srednje Istre.

Dočekuje nas nasmijana vlasnica Davorka Šajina, koja je upravo bila u pospremanju iza ručka za goste. Gospođa Davorka nesumnjivo uživa u pripremi hrane, jer je sama kuharica po struci, a svakome će se rado pohvaliti da je Najuzornija hrvatska seoska žena. To je nagrada koju je primila još 2009., no već 2007. dobila je priznanje od Hrvatske turističke zajednice za Djelatnika godine. Te nagrade vise na zidu konobe, gdje se često rade jela ispod čripnje, kao i druga izvorna istarska jela: pršut, sir, pljukanci, domaće kokoši, domaće kobasice i ombolo, sezonske maneštre, sezonska jela od gljiva i šparoga i druge slastice. Konoba ima mjesta za 25 do 30 osoba, ali je također lijepo sjediti na trijemu kuće, uz čašu domaće malvazije ili terana. Ovdje domaćini često provode ljetne večeri sa svojim gostima, nudeći im domaće rakije od istarskih trava, kao i od smreke, potom orahovac, medovaču i bisku. Vesela druženja potraju duboko u noć, ali je obitelj uvijek spremna na rano ustajanje i brigu o brojnim drugim žiteljima imanja.

Među njima su konji, svinje, kokoši i ovce. Vrlina gospođe Davorke je njezina ljubav prema djeci kojima nastoji prenijeti spoznaju o suživotu sa životinjama. Zato će rado primiti predškolske i osnovnoškolske generacije i približiti im simbiozu čovjeka, životinje i prirode. No i «odrasla djeca» imaju štošta za raditi na imanju. Obitelj Šajina organizira rekreativno jahanje uz pratnju kroz prirodu, kao i uključenje u sezonske poljoprivredne radove poput sadnje, sjetve, ubiranje plodova, okopavanja, košnje i ubiranja sjena, kao i pripremu ručka i večere. Agroturizam je otvoren za razne radionice kuhanja tradicionalnih jela, spremanja zimnice, predenja vune i pletenja košara, i to za goste koji borave na imanju, kao i za izletnike. Smještaj je moguć u dvije zasebne kuće. Starija kamena kuća prima šest do osam osoba u tri dvokrevetne sobe. Prostor ima rustikalno uređenje i namještaj. Nedaleko je i klasično uređen apartman, koji prima 12 osoba u tri dvokrevetne sobe, a uz koji se nalazi i bazen. Gosti osim aktivnosti na imanju mogu i uživati u vožnji biciklom te na pješačkim stazama. Agroturizam se nalazi u Lindarskom katunu, gdje su još u 15. stoljeću ovčari pronalazili dobru ispašu za svoja stada, pa su gradili suhozide i male pastirske kućice odnosno katune. Nedaleko je i stari grad Žminj, dok se automobilom lako i brzo stiže do primorskih istarskih gradova i mjesta. Čar imanja odražavaju živice i šumovita međa koji odvajaju agroturizam od svakodnevice Lindarskog katuna.

Natrag