Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Plesničar

Opis

Detalji i Fotografije

Nepogrješivi miris lavande mogao bi vas dovesti do malenog imanja na rubu mjesta Lič. Najstarije mjesto općine Fužine poznato je po svetištu Majke Božje Snježne, sagrađenom 1733. godine kada su prema predaji mještani krenuli u obnovu ruševne crkve svetog Ivana Krstitelja, ali im se crkva stalno rušila da bi 5. kolovoza pao snijeg. Napravila se kapelica od snijega, a u njoj se ukazala Majka Božja. Svetište je možda nastalo na čudu, ali imanje Plesničar je niknulo na temelju velike ljubavi prema darovima prirode.

OPG Plesničar

Mirisno carstvo obitelji Plesničar, iako najpoznatije po lavandi, obiluje i zasadima melise te brusnica, a okolica je pravo bogatstvo prirodnih okusa i mirisa. Obitelj Plesničar prvu je lavandu zasadila 2008., a radi se o angustifoliji ili pravoj lavandi, kojoj iznimno pogoduje kontinentalna klima i goransko podneblje, a svojim je osobinama pogodna za pravljenje jestivih proizvoda. Tako se na policama drvene kućice, kraj koje se često pripremaju upoznavanja s plodovima Ličkog polja, mogu naći: sirup od bazginog cvijeta, sirup od melise, sirup od lavande, sapun s lavandom, kolačići s lavandom uz koje savršeno paše i rakija s lavandom. Nadalje, tu su morska sol s lavandom prikladno nazvana Sklad mora i gorja, potom liker od bazginih bobica, te pekmez od šljiva s lavandom, a od čajeva su zastupljeni čaj od lavande i Čarolija prirode koju čini mješavina ljekovitog bilja.

Domišljatost Plesničara najviše dolazi do izražaja u programima koje obitelj priprema na svom imanju kao i u okolici Liča. Svako godišnje doba predstavlja novi izazov za maštovitost ponude. Tako posjetitelji mogu brati ljekovita bilja, cvijetove livade, upoznati blagodati šume, pronalaziti samoniklo voće. Priča ne zastaje ovdje; ubrani plodovi potom se zajednički prerađuju u aktivnostima poput kuhanja pekmeza, izrade kolačića i slično. Programi su primjereni životnoj dobi, interesima i sposobnostima. Do izražaja dolazi i duhovna komponenta, pa je svakako neuobičajeno naići na Blagoslov maternice, globalnu meditaciju žena, koja se 2012. prvi puta održala ovdje.

Dolaskom na ovaj jedinstveni komadić Ličkog polja posjetitelj primjećuje svu čarobnost prirode. Jasno se ističe suživot među biljkama na imanju i njegovom neposrednom okruženju. Odmah se osjeća pomalo neobjašnjiva povezanost s lugovima i planinama, povjetarcu koji miluje Ličko polje, pa iako okruženi naseljem, bivanje kod Plesničara kao da je miljama daleko od utjecaja užurbanosti i stresa.

Natrag