Food-tastic Croatia

Galerija fotografija

Drugi dan
Doručak u konobi Kotlić.

KarnevalNakon doručka priprema se kratka edukacija lokalne gastronomske tradicije tijekom koje ćemo naučiti izrađivati fuže. Fuži su tradicionalna istarska tjestenina koja se priprema tako što se tijesto tanko izvalja i izreže na rezance širine 3-4 cm te se postave jedne preko drugih. Rezanci se tada prerežu dijagonalno čime se dobiju romboidni oblici. Dva kraja svakoga romba zatim se ovijaju jedan oko drugog i u sredini se pritisnu tako da izgledaju poput luka. Napravljeni fuži biti će nam podlogom za današnji ručak.

Nakon ručka krećemo do vinara Anđelini, kraj Pazina, gdje ćemo degustirati istarska vina poput Malvazije, Chardonneya, Cabarneta i Merlota, kao i med koji se radi na ovom gospodarstvu.

Stajemo u Pazinu. Pazinski je kaštel najveća i najbolje sačuvana srednjevjekovna utvrda u Istri. U pisanim se dokumentima spominje od 983. Čudnovata je Pazinska jama od davnina plijenila pozornost mnogih koji su imali prilike vidjeti to jedinstveno djelo prirodnih sila, pa je, kao i  Kaštel, nalazimo u radovima brojnih putopisaca (Valvasor, Petronio, Yriarte). Pionir znanstvene fantastike Jules Verne je u Pazin smjestio veliki dio radnje svog romana Mathias Sandorf iz 1885. Nakon uvodnog dijela radnje koji se odvija u Trstu, grof - buntovnik Mathias Sandorf i njegova dva prijatelja bivaju uhićeni i zatvoreni u Pazinski kaštel. Uspijeva im pobjeći kroz prozor i niz gromobran u Pazinsku jamu, nakon čega ih bujica odnosi u podzemlje. Nakon nekog vremena dvojica su buntovnika ugledali svjetlo dana u Limskom zaljevu na zapadnoj obali Istre. 

Ono što nas čeka poslije može se opisati kao gastronomsko savršenstvo. Posjećujemo Tomaževu konobu, smještenu u mjestu Voštene kraj Sv. Lovreča. Domaćini će nas ugostiti kao prave prijatelje i neće izostati smijeha ni glazbe. Pršutarna, koja se nalazi iznad konobe, skriva pravu čar ovog istarskog specijaliteta, a vas ćemo provesti kroz nju i pokazati proces sušenja i obrade pršuta. Večera uključuje: pršut, sir, sušeni ombolo i pancetu za predjelo; fuži s divljači kao prvo glavno jelo; biftek od boškarina s krumpirom i povrćem na žaru kao drugo glavno jelo; te kroštule i fritule za desert.

Povratak u Kotle planiran je za kasno navečer.

Natrag

Naprijed