Konoba Pepe Nero

Opis

Detalji i Fotografije

Rijetko se nalazi spoj umijeća, ljubavi, požrtvovnosti i dugotrajnog rada kao u restoranu Pepe Nero u Rubešima kod Kastva. Dugogodišnji san kuhara Marija Brnečića i Gorana Šafareka za vlastitim ugostiteljskim objektom dosegnut je nakon niza godina učenja i truda u raznim kvarnerskim hotelima, restoranima, pa čak i na tržnicama, a sve sa ciljem ponude jednostavnog i ukusnog jela i povratka kulture stola kakva se sve rijeđe viđa. Ponosni moraju biti. Naime, chef Mario Brnečić je višenagrađivani kuhar: osvojio je četvrto mjesto na CRO TOP 10 natjecanju 2006., a 2007. prvo mjesto sa specijalitetom restorana ribljom krem juhom. Drugo mjesto na GAST-u dobio je 2010. Slijede nagrade na najbolji okus glavnog jela i nagrada kreativnosti u slaganju jela. Restoran je s parkiralištem u borovoj šumi i terasom u cvijeću dobio nagradu grada Kastva za najljepšu okućnicu. Iako nije napravljen s daškom kvarnerske konobe, u njemu se poštuje tradicija i stari načini kuhanja. A pohvale se samo nižu s usta zadovoljnih gostiju.

Jednostavan interijer je ukusno uređen, a ista filozofija prepoznatljiva je na tanjuru. Svakodnevno se nabavljaju svježe namirnice za pripremanje dnevne ponude, a vlasnici su posebno ponosni da se radi o isključivo domaćim hrvatskim proizvodima, kao i o hrvatskim vinima. Znalačkim okom bira se najkvalitetnije meso u mesnicama, a ribu će, kao strastveni ribiči, često i sami uloviti i ponuditi kao specijalitet dana. Chef jela priprema s pažnjom na svježe namirnice i uz minimalnu uporabu začina, kako bi time doveo do punine okusa svake sastavnice jela. Manje ulja i potpuna odsutnost industrijskih začina, jer restoran ima svoj vlastiti vrt začinskog bilja, kao i svoje povrće, a sve to po vrlo prihvatljivim cijenama, svakako je specifičnost u hrvatskim razmjerima.

Na jelovniku su zastupljeni specijaliteti domaće kuhinje, dnevno svježa riba, roštilj, fiorentina steak, jela iz woka te jela prilagođena djeci. Među njima se svakako po izgledu i okusu izdvajaju mesna i riblja plata, zanimljiva kombinacija fuža sa škampima i tartufima, miješana buzara, kvarnerski škampi, nagrađivana jela poput riblje krem juhe, a za kraj svakako valja probati semifredo s krokantom od lješnjaka ili čokoladnu tortu bez brašna. Osim ovakvih delicija, u svakodnevnoj su ponudi sezonska jela.

Nepogrješiv odabir Pepe Nera za marendu, ručak s kolegama ili večeru s prijateljima nadopunjuje se pravom pustolovinom u kulinarsku maštu by Mario&Goran. Nemojte se iznenaditi inzistiranjem vlasnika na ponudi isključivo vidljivih sastavnica jela na tanjuru.

Zahtjev za dodatkom začina često će biti odbijen, ali uz razumno objašnjenje: industrijski začini će ubiti specifičnosti mediteranske tradicije chefa Marija. Mijenjanje navike posezanja za paprom, vegetom ili parmezanom višestruko će se isplatiti zbog bogatstva okusa koji se tek povremeno može nadograditi kapima maslinovog ulja ili aceta balsamica.
Pepe Nero je iznenađujuća svježina na kvarnerskom i uopće hrvatskom području, i svakako će zainteresirati i mnoge strane znalce gastronomije.

Natrag