Tomažova konoba i pršutarna

Opis

Detalji i Fotografije

Zamislite da svoj dnevni boravak, uređen u starom rustikalnom stilu, pretvorite u prostor gdje svaki poznanik i putnik namjernik može svratiti na čašicu domaćeg terana. Ako se najavite prije, dobiti ćete i vrhunskog boškarina. Domaće rakijice možete sipati dok sjedite na jednoj od mnogobrojnih stolica i naslonjača, među kojima nema niti jedne iste, a dok se priča o svim životnim temama, na stol stiže svježe narezan pršut i sir. Ovakvo mjesto nije izmišljeno – zove se Tomažova konoba i nalazi se u Voštenima kraj Sv. Lovreča.

Miro Vošten je glasoviti istarski pršutar. U sklopu Tomažove konobe postoji proizvodnja tradicionalnih mesnih proizvoda koje sprema obitelj Vošten. Možete kušati domaći istarski pršut, ombolo, kobasice i slaninu. Kvalitetu Voštenovog istarskog pršuta prepoznali su stručnjaci dodijelivši priznanja za kvalitetu proizvoda. Vlasnik će vas rado provesti kroz pršutarnu i objasniti vam proces izrade ovog jedinstvenog pršuta. Nemojte se iznenaditi ako vas Miro na trenutak ostavi same, jer se u Voštenima uvijek nešto događa. Prilikom našeg posjeta sudjelovali smo pri obradi ovce, a kako nužnost ne pita za vrijeme, vrhunac iskustva bilo je i škopljenje nerasta. U uobičajenim uvjetima, ipak, Tomažova konoba je besprijekoran primjer vrhunskog gastronomskog užitka. Uz štovani pršut, ovdje se može uživati u fužima s divljači, bifteku od boškarina te tradicionalnim istarskim slasticama kroštulama i fritulama. Prekrasno kameno dvorište mjesto je mnogih susreta i istarskih feštica, a ne nedostaje ni lokalnih harmonikaša. Pri tome se ne štede bukalete, pa se teran toči bez prestanka, bilo kao istarska supica, bilo kao osvježenje pod stoljetnim krošnjama.

Ako poželite ostati duže, nema problema. Vošteni pružaju smještaj u svojim apartmanima. Iako ne prate rustikalnost konobe, pružaju dobar pogled na selo i okolicu. Tu je i Sveti Lovreč - jedan od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih utvrđenih gradova u Istri. Naselje je dobilo ime po crkvici svetog Lovre koja potječe iz VIII stoljeća, dok je romanički zvonik uz nju prigrađen u XI stoljeću, a nalazi se nedaleko naselja - na mjesnom groblju. Kružni oblik naselja potječe još iz prapovijesti kad je na istoj uzvisini bila gradina. Već je u doba Bizanta Lovreč utvrđen bedemima i kulama koje su kasnije u više navrata temeljito obnavljane, a najveći dio danas vidljivih fortifikacija potječe iz iz doba Venecije kada je u Svetom Lovreču billo sjedište vojne uprave čitavog mletačkog dijela Istre - tzv. pazenatik.

Posjet Tomažovoj konobi uvijek je dio i naših višednevnih tura.

Natrag