Konoba Volta

Opis

Detalji i Fotografije

Pravi je užitak sjediti na obalama jezera Bajer, okruženi crnogoričnim šumama, drevnim stablima na obroncima Tuhobića i Viševice, s pogledom na Fužine. Nastalo u 17. stoljeću, Fužine su od središta drvne industrije i iskopa željezne rude, na staroj cesti Karolini i željezničkoj pruzi, vrlo brzo postale omiljeno odredište turista. Već 1874. stigla je skupina gostiju posebnim vlakom iz Sušaka, Rijeke i okolnih primorskih mjesta, a i prije toga su u fužinskim svratištima stali putnici.

Zasigurno su mnogi od njih prošli uz kuću građenu davne 1839., u samom središtu mjesta, gdje je danas smještena konoba Volta. Daleko od očiju prolaznika, konoba skriva izvorni kameni ambijent nadsvođen voltama. Restoran s kaminom prima 50 osoba, a još 30 se može smjestiti na uređenu terasu, te uz aperitiv bar.

Mjesto je to i izvornih goranskih kulinarskih specijaliteta. Hlada predjela započinju s tvrdim i dimljenim sirom, a izdvaja se i kravlji sir škripavac. Uz to dobro paše domaća panceta, dimljena šunka ili pršut i kulen od divljači. Od toplih predjela iznenađenje su pohani žablji kraci. Kako i priliči goranskom podneblju, od juha su istakute lovačka i juha od gljiva.

No, svakako je Volta poznata po divljači. Okruženi gustim šumama, Gorani su već odavno pripremali divljač kao svoju posebnost u kuhinji. Volta obiluje jelima od divljači. Posebno se ističe gulaš od divljači, odresci od divljači s brusnicama, potom u raznim umacima, kao i pečeni veprić. Svakako su obilježje Volte i jela od konjetine, pa se tako ovdje mogu probati konjski čevapčići, konjska pljeskavica punjena sirom te konjski biftek u zelenom papru. Ostala uobičajena mesna jela su također u ponudi konobe.

S obzirom na vodeno bogatstvo na dohvat ruke, čudi pomalo oskudna riblja ponuda, od koje se izdvaja samo pastrva na žaru. Mnogi će reći da je ipak najveći podsjetnik na Voltu štrudla i palačinke od šumskog voća.

Vlasnica Volte, Renata Korica Vlahović, naglašava da je uvijek spremna na još autohtonija jela za grupni posjet. Tada se konobom razliježu mirisi rolane teletine, špikane konjetine i gulaša od gljiva. Gospođa Renata ima svoj voćnjak u mjestu Lič, nedaleko Fužina, gdje uzgaja jabuke, šljive, maline, višnje, kupine i drugo voće koje tako dobro uspijeva u goranskim uvjetima. Od njih spravlja domaći pekmez i rakiju, stoga požurite u sezoni pojedinog voća, kako biste isprobali tradiciju goranskih jela od plodova gorja.

Vinska je lista siromašna, ali se izdvaja Krauthakerova Graševina te Plenkovićev Zlatan plavac. To je bogato nadoknađeno domaćim rakijama, poput šljivovice, travarice, komovice, viljamovke, brinje, biske, medice te voćnih likera.

Ukoliko se umorite od jela i pića, unutar kuće su i sobe Ela, s deset dvokrevetnih soba po cijeni od sto kuna za polupansion. Odluka o noćenju će sigurno omogućiti uživanje u šetnicama uz jezero Bajer ili po planinarskim putevima koji okružuju ovo pitomo mjesto usred surove ljepote goranske prirode. Cjelokupni dojam nadopunjava i konoba Volta s odrazom fužinske okolice i baštine u svom prostoru. Gostoprimstvo i obiteljsko ozračje obogaćuju doživljaj odvojenosti od svakodnevice i lakoće postojanja u Gorskom kotaru.

Natrag