Regija

Pozivamo Vas da uživate u okusima i mirisima Istre, Kvarnera, Gorskog kotara i Like! Jedinstvena otkrića leže u domaćim, svježim i organskim proizvodima ovih regija. Pridružite se našim putovanjima koja su prava alternativa Toskani, Umbriji, Španjolskoj, Provansi!

Kvarner

Kvarner

Kvarner je neprocjenjiv spoj mora, otoka i gorja na iznimno malom prostoru. U samo jednom danu možete ploviti brodom ili se kupati u moru, a zatim uživati u hladovini nedaleke šumovite unutrašnjosti. Zimi ćete ovdje skijati s pogledom na more, a samo koji kilometar dalje, uživati u bazenu s morskom vodom ili dugim šetnjama uz more. Opatijsko-lovranski kraj poznat je po svojim austro-ugarskim utjecajima, ljetnikovcima i odmaralištima okrunjenih glava Europe. Odavde, pa preko Matulja do slovenske granice proteže se Liburnija, poseban kraj s prekrasno očuvanim kulinarskim tradicijama. Rijeka i njezina okolica posebno zažive za vrijeme karnevala, kad se stari običaji nadopunjuju pusnom hranom. Ekološki čisto područje Kvarnera temeljem je bogate ponude zdrave hrane i načina ishrane. Primorska se kuhinja, zahvaljujući svojim mediteranskim i maritimnim utjecajima temelji na ribama, školjkama, rakovima, odnosno glavonošcima, na janjetini, tjestenini, na mediteranskom povrću i voću, začinskom bilju, na maslinama i maslinovom ulju, na kestenima (marunima), i vinu.

Kvarnerski otoci

Kvarnerski otoci

Cres, Lošinj i otočje njegovog arhipelaga, Krk, Rab, svaki je otok svijet u svijetu, posebna priča o prošlosti i sadašnjosti, tradiciji i suvremenoj turističkoj ponudi. Svi zajedno izvanredna su turistička vrijednost Kvarnera i prilika da posjetitelji osjete užitak boravka, kvalitetu usluge ali i jedinstven svijet prirode, običaja i kulturne baštine. Promatrajte let drugdje gotovo iščezlih bjeloglavih supova, posvojite dupina, krenite stazama glagoljaša ili postanite dijelom stoljećima starih viteških igara, kupajte se na prekrasnim samotnim plažama, ronite, jedrite, pješačite uređenim stazama, kušajte odlična jela i isto takva vina, a potom uživajte u bogatoj kulturnoj i povijesnoj riznici. Svaki otok, pa i svako selo, imaju svoj način priprave hrane. Autohtono bijelo vino Vrbnička žlahtina s otoka Krka idealno se sljubljuje s tradicionalnim jelima na Kvarneru. Kvarner se može pohvaliti brojnim kulinarskim specijalitetima: kvarnerskim škampima koje posebno cijene gurmani, otočkom janjetinom, trešnjama i marunima iz Lovrana, prvorazrednim maslinovim uljem, gljivama, šumskim plodovima, divljači i žabama iz unutrašnjosti, sirevima: grobničkim sirom, ovčjim sirom i škripavcem (kravljim sirom), specijalitetom od tjestenine: šurlice s otoka Krka.

Naprijed