Regija

Gorski kotar

Kvarnerski otoci

Gorski kotar je regija koja povezuje kontinentalnu i mediteransku Hrvatsku. Ovo je regija koja Vam u svako doba godine omogućuje mir te ljeti pruža ugodnu svježinu a zimi Vas ugošćuje u snježnoj idili kakvu pamtite samo sa starih razglednica. U svako pak doba godine tu ćete osjetiti adrenalin aktivnog odmora i uživati u bogatom goranskom stolu na kojem su za Vas pripremljeni gastronomski specijaliteti od plodova gorja i divljači. Tražite li gotovo meditativni mir ili pak aktivan odmor, nezaboravnu pustolovinu ili ugodne zimske večeri uz kamin, tu ste na pravom mjestu. Gorski je kotar pravo gastronomsko iznenađenje! Ljubitelji mesa od divljači tu će svakako doći na svoje jer se na ovdašnjem jelovniku nalazi pršut od divljači, gulaš od srne ili jelena s domaćim njokima ili okruglicama od kruha. Isto tako se nude mnoga jela od gljiva, žablji kraci, pastrve i slično. Poznata su i cijenjena jela na bazi kiselog kupusa po kojem je ova regija poznata od davnine. Dobro je znati i ovo: tekućina od kiselog kupusa (rasol) izvrstan je lijek protiv mamurluka! Plodovi gorja izvrstan su povod da dan provedete u branju, koje Vaši domaćini organiziraju kao zanimljiv turistički program, te da ga završite kušajući tradicionalna jela i slastice od jagoda, borovnica, jabuka, bazge ili pak različitih vrsta gljiva, krumpira i slično.

Istra

Kvarnerski otoci

Pogledom možete obuhvatiti čitavo bogatstvo raznolikosti, od snježne bjeline nedalekih planina, talasanje zelenih njiva i polja, zaravni i udolja, valovitih predjela s vinogradima i maslinicima, do modrine beskrajnog mora. Kad uđete u tu raskoš, kad joj se sasvim približite, zadivit će vas svaki njen detalj, svaka pojedinost, crkvena pročelja i gradski portali, seoske ulice s kortama, voltama i baladurima, klokot brzog potoka i proplanak s rascvalim trešnjama. Sve je tu blisko i prijateljsko: i priroda i naselja i ljudi.

Život je uz obale Istre oduvijek bio povezan s morem. Moreplovci su u zagrljaju njenih uvala tražili utočište, ribari su cijeli svoj život proveli štujući to beskrajno zagonetno prostranstvo, putnici su u lukama otkrivali nove ljubavi. Mi vas pozivamo da otkrijete i skrivenije njene draži, tajnovite riznice, intimne kutke i plemenita znamenja. Dođite stoga u zelenu Istru, u predjele iz snova i zbilje, koji će vas obradovati ljepotama i usrećiti mirom, obdariti starinama, okrijepiti onom iskonskom snagom koja čovjeka prožme u susretu s očuvanom prirodom i njenim blagodatima. Vrata gradova i vrata domova ovdje su uvijek otvorena. Tu će vas dočekati krepošću duha i ponuditi darovima prohujalih stoljeća. Dobrodošli u zavičaj starina, ljepota i zdravlja!

Uz ugodnu atmosferu dobrih, starih seoskih domaćinstava, tradicionalnih domaćih jela, romantičnih ognjišta i mirisnih vinskih podruma, otkrit ćete sve čari agroturizama, malih obiteljskih hotela i stancija.

Natrag

Naprijed