Ruralni Turizam Ivulići

Opis

Detalji i Fotografije

Na vrhu svijeta, barem ovog primorskog, visoko iznad zimzelenih gajeva Lovrana, čvrsto stoji tristo godina stara kamena kuća, okružena stablima trešanja i maruna, na drevnom planinarskom putu koji liburnijske obale spaja s visovima Učke. Dolaskom u Ivuliće, zaseok u mjestu Liganj, nailazimo na čuvare kuće – u ovom slučaju, to nisu psi, Ruralna Kuća Ivulićiveć mačke, koje dane provode u hladu suhozida i skrivajući se iza stoljetne šterne. Svaki će posjetitelj trenutačno ostati bez daha zbog pogleda koji se stere s rustikalnog trijema: kao na dlanu prostire se cijeli Kvarner, otoci Krk i Cres, grad Rijeka i gorskokotarski vrhunci. Stoga nije čudno da mnogi izletnici i planinari često zastanu i prenoće u Ivulićima. Ovdje posebno godi vino iz podruma Damira Kršanca, gostoljubljivog vlasnika kuće, koji nam priča o obiteljskoj povijesti ovog domaćinstva omeđenog planinskim šumama, u neposrednoj blizini Parka prirode Učka. Osim toga, gosti uživaju u plodovima njegovog vrta.

Kuća je podijeljena na dva dijela, ukupno za šest osoba, uz tri pomoćna ležaja. Idealno je mjesto za odmor obitelji. Svaka soba je originalno uređena, s restauriranim pokućstvom. U prizemlju sjevernog dijela kuće nalazi se mala taverna, s kuhinjom, ognjištem i drvenim stolovima, ukusno uređena za ugodne trenutke.

Okolica nudi brojne mogućnosti za sport i rekreaciju, kao što su šetnja šumom i planinarenje, vožnja mountain-bike stazama, jedrenje, ronjenje, jahanje te alpinizam.

Iako se do Ivulića zimi dolazi samo sanjkama i ralicama, jer se nalazi na velikoj strmini, uspon do njega je iznimno nagrađujuć, kako zbog samog pogleda na Kvarner, tako i radi spoja prirode i čovjeka.

 

Natrag