Ruralna Kuća Casa Regina

Opis

Detalji i Fotografije

Selo Vlašići kraj Kršana nekoć je bilo pravo poljoprivredno dobro, a danas je mjesto mira i uživanja. Dolaskom u ovo povučeno mjesto vrijeme kao da je stalo, posebno kad se uđe u svijet tradicije Casa Regine. No, osim ove kamene ruralne kuće, sagrađene 1905., svaki gost će zapaziti sasvim posebnu priču koja se veže uz svaki objekt obitelji Vlašić.

Casa Regina

Nekadašnje imanje sastojalo se od obiteljske kuće, ljetne kuhinje, te staje i kokošinjca. Pošto su se majka Regina i nona Roža bavili kućanskim poslovima, kuća se nazvala Casa Regina, a ljetna kuhinja Roža. Muškarci su se bavili blagom, pa se još jedna kuća za odmor danas zove po ocu, Albino, a još jedan objekt Tone, kako se zvao nono. Vlasnici su tako htjeli sačuvati uspomenu na starosjedioce, svoje roditelje, koji su bili i inače poznati u cijelom kršanskom kraju. Naime, nono Tone je bio posljednji vozač konjske karoce u široj okolici. Zadnji konj, Licko, je prije 47 godina vukao originalnu karocu, koja je obnovljena i može se razgledati u prolazu ispod kuće. Nono Tone je tako opskrbljivao cijeli Kršan materijalima, hranom, kao i prevozio preminule.

Kuća je restaurirana 2004. Kameni eksterijer odlično se stapa s interijerom u kojem najviše dominiraju kamena volta koja razdvaja kuhinju od dnevnog boravka, te dva ugradbena kamena prozora koji ukrasuju glavni zid prostorije. Isti takvi zamišljeni prozori upotpunjuju četiri prostrane sobe, od koje su dvije dvokrevetne, a dvije jednokrevetne, nadsvođene drvenim gredama u tradicionalnom stilu. Volte daju dojam prostranosti kroz cijelu kuću, jer zamjenjuju vrata. Unutrašnjost se sastoji od modernog drvenog namještaja koji skladno upotpunjava cijeli prostor. Kuća je u potpunosti opskrbljena, a za dodatnu cijenu moguće je na upit dobiti i domaću hranu.

Odmor upotpunjuje vanjski bazen, uz koji se nalazi nadstrešnica i kamin. U bližoj okolici su malena istarska mjesta u kojima se može uživati u tradicionalnoj arhitekturi, konobama, agroturizmima, vinarijama, a nedaleko je i grad Labin sa svojom bogatom prošlošću i ponudom.

Natrag