Karneval

ZapeštKapuz je, naravno, brgujski. To je vrsta kupusa koji potječe iz Malog i Velog Brguda, dva sela koja se nalaze na dodiru Liburnije i Kastavštine. Sličan je tzv. plavom kupusu, a osim brgujskog poznati su i munski (prema selu Mune) i brkinski kapuz. Njegovi plavo-ljubičasti listovi nakon kiseljenja razvijaju rozu boju, pa izgleda vrlo zanimljivo.

Uz suho meso i kapuz ili repu, redovno se poslužuje palenta, a najčešće krumpirova. Na kraju, sve to može popraviti slastica kao što su kroštule ili odličan presnac. U Matuljima je presnac vrlo važan jer je njegova varijanta Carski presnac po prvi puta napravljen u čast austro-ugarskog cara i kralja Franje Josipa koji ga je probao u željezničkoj stanici Matulji. Ovdje se odmarao na putu prema Opatiji, koja se tada razvijala u mondeno ljetovalište za carsku elitu. I danas u Matuljima postoji Carska soba, gdje je car probao ovu lokalnu slasticu načinjenu od suhog voća.


Grobnički DondolašiZarebrnk va VineJedinstvenu priliku objedinjavanja pustne hrane i lokalne povijesti moguće je doživjeti u agroturizmu Manjon, koji se nalazi u prostorima Mjesne zajednice Rukavac kraj Matulja. Osim originalne liburnijske kuhinje, gost može uživati u prvoklasnim gastronomskim puževima, ali i pogledati Muzej zvončara, zbirku posvećenu zvončarskoj i karnevalskoj tradiciji ovog kraja ispod Ćićarije i Učke.

Karneval možete doživjeti i na našem izletu Karneval u Liburniji.

Natrag