top of page
Writer's pictureedvard.badurina

Arbovin - nagrađivani spoj vina i šume

U šumskom predjelu Lepoglave, na samim obroncima veličanstvene Ivanščice, našeg najmlađeg Parka prirode, smjestio se podrum Arbovin, pravi biser vinske scene. Upravo ovdje, Miljenko Županić i njegov brat Tonko odlučili su 2020. godine zakoračiti u svijet vinarstva, a već su osvojili dvije prestižne Decanterove nagrade, dokazujući kako je spoj tradicije, znanja i strasti pravi recept za uspjeh.

Zanimljivo je da se ova vinska priča isprepliće sa šumarstvom. Miljenko, magistar šumarstva, uspio je prenijeti svoju ljubav prema šumi u svaki gutljaj vina koje proizvodi. Rubna šumska područja u kojima se Arbovin nalazi dodatno naglašavaju ovaj jedinstveni karakter vinarije, koja koristi samo hrvatske drvene bačve za sazrijevanje svojih vina. Iako velik dio vrhunskog drvnog materijala odlazi u inozemstvo, Arbovin je odlučan u tome da svoje vino odležava isključivo u domaćem drvu, podržavajući lokalne resurse.

Arbovin je najpoznatiji po svojim crvenim kupažama, ali pravi dragulj njihove ponude je novi rosé od frankovke. Dok je proizvodnja vrhunskog crnog vina u ovom području izazovna zbog specifičnog tla i ograničenih sunčanih sati, sve više vinara, uključujući i Arbovin, okreće se proizvodnji roséa. Ovaj elegantni rosé od frankovke osvaja svojim svježim, voćnim notama i osvježavajućim karakterom, te savršeno odražava posebnosti lokalnog terroira.

Jedan od ponosa vinarije Arbovin je kupaža crnih sorti merlota, syraha, cabernet sauvignona i frankovke, koja nakon 12 mjeseci odležavanja u barrique bačvama i dodatne godine u boci, postiže nevjerojatnu dubinu i kompleksnost okusa. Riječ je o vinu koje zaslužuje pažnju svakog ljubitelja vina koji traži bogate i slojevite arome. Iznimno smo uživali u ovom vinu.

Arbovinova kvaliteta prepoznata je i na međunarodnoj sceni. Na 20. izdanju prestižnog natjecanja Decanter World Wine Awards u Londonu 2023. godine, Arbovinov Cuvée 2020. osvojio je srebrnu medalju, stavivši Lepoglavu na kartu vrhunskih vinskih destinacija. Time su Miljenko i Tonko Županić potvrdili kako i manji vinogradi, kada su obogaćeni znanjem i strašću, mogu donijeti izuzetna vina.



Za vinariju Arbovin, vino nije samo proizvod – to je spoj prirode, šume, i ljudske ruke koja stvara nešto jedinstveno. Ako tražite vino s pričom, gdje svaki gutljaj nosi okus šume i zemlje Lepoglave, Arbovin je vaša sljedeća destinacija.

0 comments

Comments


bottom of page