top of page
Vedran Obućina

Capra - ukusna Istra na kotačima

Koza je toliko povezana s Istrom da se ova plemenita životinja našla i na grbu, ali i u nazivima mnogih istarskih poslovnih poduhvata. Jedan od najukusnijih takvih ideja jest Capra, istarska inačica svjetski poznatih food truckova odnosno restorana na kotačima koji mijenjaju svoju lokaciju i time razveseljavaju poklonike dobre hrane na pristupačan način. Posjetili smo ih na riječkom Adventiranju, koji je obogatio predbožićnu ponudu Rijeke na Trgu riječke rezolucije.


Prvi su okusi bili nagrađeni onim lijepim slučajnim susretima u kojima se prepoznaju ljudi koje smo nekoć vidjeli na našim putovanjima. Toni je nekoć svoju ugostiteljsku karijeru gradio u obiteljskom restoranu Due Fratelli, kulinarskoj ikoni Labinštine koja se smjestila baš nekako na pola puta između Labina i Rapca. Promjene u poslovanju dovele su ga u Capru – Istrian Street Food, gdje se talenti grade na drugačiji ali podjednako ukusan način.


Susret smo započeli kuhanom Cannellom, koja slatko prija daleko više od kuhanog vina koje se može naći u velikim količinama svuda po hrvatskim božićnim štandovima. Kvalitetni sastojci su vrlo važni, a kod Capre se kvalitetne žestice nalaze u staklenim bocama buzetske Aure.

Food truckovi su se počeli pojavljivati u Hrvatskoj u posljednjih pet godina s raznim festivalima. Capra sudjeluje redovito na sličnim događajima na Trsatu, Krku, Puli. Ozbiljna kuhinja s velikim kapacitetom temeljena je na istarskim receptima.

Dvije uspješnice Capre su se ubrzo našle na našem stolu. Jedna je burger od žgvaceta u kojem se skladno našao kokošji žgvacet u brioche pecivu, obogaćen karameliziranim lukom, radićem i domaćom aromatiziranom šalšom. Istarski je žgvacet poseban jer se radi isključivo od kokošjeg ili pilećeg mesa, jer je ova perad nekoć bila najzastupljeniji izvor mesa na istarskom selu.


Također, istarski žgvacet se priprema obrnutim redoslijedom od gulaša. Najprije se prži meso, zatim se dodaje dosta luka, narezanih rajčica i vino. Najčešće se poslužuje sa istarskom tjesteninom, npr. sa fužima. Ali Capra je napravila odličan zaokret i u burgeru poslužila ovo tipično istarsko jelo na najukusniji mogući način! Meso se odvoji od kostiju, pomiješa se s drugim sastojcima i stavlja u zamaman burger.




Osim toga smo kušali Velog Jožu, istarsku kobasicu u pecivu s dinstanim kiselim kupusom, hrskavim lukom, domaćim umakom s češnjakom, ružmarinom i malvazijom. I ovo je klasična istarska delicija. Istarska kobasica trajni je suhomesnati proizvod dobiven od krupno mljevenog svinjskog mesa s dodatkom čvrstog masnog tkiva, morske soli, papra i češnjaka prokuhanog u istarskoj malvaziji. Prilagođena pecivu, Veli Jože oduševljava daleko više od uobičajene ponude debrecinki i sumnjivih kobasica na koje se može nailaziti.


Capra nudi i dnevne marende, među kojima prednjače maneštra i jota. Probali smo odličnu maneštru a uz nju dobili i batat krumpiriće koji se inače nude s kravljim sirom i domaćim umakom od tartufa. U Istri sve više restorana nudi batat, što znači da se naš najveći poluotok počinje (napokon) okretati prema kvalitetnijem povrću, pa i vege-jelima. U Capri su to očito dobro shvatili! U sezoni se služi i vegeburger, koji nije toliko popularan u hladnijim mjesecima u godini.

Capra razveseljava svakoga tko prepoznaje kozu na food trucku, pa ćemo redovito paziti na ova obilježja koja jamče odličnu istarsku hranu!

Fotografije: Taste of Adriatic i Capra - Istrian Street Food



0 comments

Comentarios


bottom of page