top of page

OPG Mađar - uživanje u šumskim plodovima Lepoglave

OPG Mađar predstavlja spoj tradicije, povijesti i modernog ekološkog uzgoja. Ova obitelj, koja nosi jedno od najstarijih hrvatskih prezimena, poznata je po svojim vrhunskim proizvodima od kupina i rakija. Šaleći se na račun plemićkog podrijetla, kažu kako su se njihovi preci borili protiv Turaka, ali nisu dobili zemlju, već samo plemstvo i grb, koji sada ponosno nose na svojim proizvodima.

Unatoč početnim izazovima, vlasnik OPG-a Mađar se prije 20 godina odlučio okrenuti poljoprivredi, iako nije posjedovao ni pedalj zemlje. Danas je obitelj ponosni vlasnik 47 parcela, odnosno četiri hektara zemljišta, gdje uzgajaju starinske sorte šumskih bobica u ekološkom uzgoju. Počeli su s kupinovim vinom, a danas se sve što proizvedu rasproda, čime su iznimno zadovoljni.


Kupina, koja zauzima pola hektara njihove zemlje, idealna je za ekološki uzgoj jer ne zahtijeva posebnu njegu, no traži ručni rad. Tri puta godišnje biljke treba plijeviti i obrezivati, a zbog promjene klime berba počinje sve ranije. Urod je toliko dobar da su Mađari počeli prodavati svježe kupine, uz već prepoznatljivo kupinovo vino.

Kada je riječ o vinu, OPG Mađar se drži tradicionalnih metoda fermentacije.


Kupinovo vino ne sadrži aditive, već prolazi kroz drugo malolaktično vrenje koje harmonizira kiseline. Nakon toga, vino odležava godinu dana prije flaširanja, zadržavajući bogatu rubinsku boju i karakterističan talog, što je postalo zaštitni znak ovog obiteljskog gospodarstva u Očuri, mjestašcu tik do Lepoglave okruženom gustim šumama Ivanščice.



Uz vino, važnu ulogu igra i glazba – vino dozrijeva uz zvuke Azre, Josipe Lisac, Miše Kovača i drugih domaćih glazbenika. Iako su posjetitelji pokušavali "pregovarati" o glazbenom repertoaru, obitelj Mađar ostaje vjerna svom stilu, uvjerena da upravo ova glazba doprinosi kvaliteti njihovih proizvoda. Iako nismo slušali glazbu, guštali smo u dobroj kapljici, a domaćini nas nisu pustili prije nego probamo gotovo cijelu paletu proizvoda.



Osim kupinovog vina, OPG Mađar već 14 godina proizvodi široku paletu rakija i likera. Počeli su s voćnim rakijama, poput viljamovke i rakije od autohtone kruške tepke, koja je postala pravi hit. Tu su i likeri od drijena, rakija od breskvi vinogradarki, dunje te jabuke, koja se koristi kao baza za njihov gin. Posebno je popularan orehovac – gorki liker od oraha bez dodatka šećera, obogaćen ljekovitim biljem. Sve se rakije peku dvaput, na tradicionalan način, na drva, što dodatno pridonosi autentičnosti okusa.

Obitelj se ponosi time što su sve voćne sorte autohtone i datiraju iz vremena Marije Terezije, kada su se proširile na ove prostore. Kruška tepka i šljiva president, koje su nekada krasile voćnjake Austro-Ugarske, sada su temelj proizvoda OPG-a Mađar. Osim rakija i vina, OPG Mađar je u procesu sadnje novog hektara vinograda, u kojem će uzgajati poznatu sortu grožđa Direktor, poznatu i kao Noja. Ovo vino, koje je vrlo traženo u Sloveniji, koristi se za proizvodnju Cvičeka, slovenskog nacionalnog ponosa. Direktor se uzgaja ekološki, a OPG Mađar osigurava prirodni kvasac za svaku sortu vina.

Svi proizvodi OPG-a Mađar prodaju se direktno na kućnom pragu, gdje kupci mogu uživati u njihovoj autentičnoj i ekološkoj ponudi. Obitelj sudjeluje na svega pet sajmova godišnje, gdje izlažu preostali dio proizvoda. OPG Mađar nije samo mjesto proizvodnje – to je mjesto gdje se ljubav prema zemlji, obitelji i tradiciji spaja s modernim ekološkim pristupom, stvarajući proizvode koji nose okus povijesti i kvalitete. Ako tražite autentično iskustvo domaće proizvodnje, ovaj OPG pravo je mjesto za vas.

OPG Mađar

Trg kralja Tomislava 7, Lepoglava

+385 91 5 768 203

Kommentare


bottom of page