top of page
Writer's pictureMatija Jagodin

Sabbia - Gastronomija, kokteli i nezaboravni okusi na Kvarneru

Updated: 5 days ago

Hrvatsko primorje, poznato po bogatoj gastronomskoj ponudi, krije nekoliko kultnih destinacija koje već godinama privlače goste iz svih krajeva Hrvatske, od Rijeke do Zagreba. Jedno od tih mjesta je restoran i lounge bar Sabbia u Crikvenici, smješten tik uz more, na zapanjujuće lijepoj pješčanoj obali, koja je i inspirirala talijansko ime restorana—Sabbia, što znači pijesak. Naša posjeta ovom restoranu, u društvu vlasnika Roberta Josipa Manestra, bila je pravi gastronomski doživljaj. Uz chefovu kreativnost, Stjepan Gojsić, koji predvodi kuhinju, iznova potvrđuje Sabbijinu reputaciju na Kvarneru.

Kao pravi primorski restoran, Sabbia nas je dočekala Ribarskim pijatom. S terase koja nudi prekrasan pogled na istočnu obalu Krka, uživali smo u salati od hobotnice s narom i emulzijom od maslinova ulja i limuna, uz dodatak kozica i slanih riba – okusa koji su istinski podsjetnik na bogatstvo Jadranskog mora. Slane srdele i inćuni, iako jednostavni, ovdje su pripremljeni s posebnom pažnjom, čuvajući tradiciju koja seže duboko u povijest.

Unatoč ideji da su slane ribe lagan recept, malo je mjesta na Jadranu koje nude doista dobro napravljeno jelo koje je od davnina prehranjivalo stanovništvo. Sabbia je jedno takvo mjesto, gdje se mogu kušati slane srdele i inćuni. Nekad skromna prehraniteljica postala je neozaobilaznim dijelom jadranskog predjela, često sa zaboravom o velikim bitkama hrvatskih, mletačkih i talijanskih oko ribolova i trgovine solju.

Za one koji preferiraju sofisticiraniji ugođaj, tu je i fine dining prostor Sabbia Nero, gdje chef Stjepan prezentira svoju stručnost i kreativnost, stvarajući jela koja na nenametljiv način spajaju inovativnost i lokalnu tradiciju. Vidljiva je njegova opčinjenost funkcionalnim stilom nenametljive elegancije, sezonalnosti kvalitetnih namirnica, iskustvo i lijepa prezentacija jela. Vidi se to već u predjelu koje u tragovima ima poneku namirnicu koja nije nužno tradicionalna ali koja nenametljivo čini bolji užitak.

Među glavnim jelima koja smo kušali, ističe se Sabbia burger—savršeno pečen komad mesa koji je zadovoljio i najzahtjevnija nepca. Iako su janjeća rebarca i tatarski biftek najpoznatija jela kuće, odlučili smo se istražiti druga kulinarska remek-djela s jelovnika. Manestar je pravi majstor i legenda kvarnerskog ugostiteljstva. U Crikvenici je među rijetkim ugostiteljima koji cijele godine održava kvalitetu i ugođaj, a u prizemlju su česti gosti koji vole dobar koktel i lounge glazbu u Sabbia Cocktail & Lounge, a u istom je prostoru i Sabbia Dolce, slatki dio restorana koji oduševljava sladoledom, desertima, vaflima, ali i smoothijima, svježim sokovima.

Kako i priliči Crikvenici, koja spaja primorje s goranskim vrhovima, u ponudi je i jelo Mare & Monti. Ovo se jelo često i mijenja jer se sastoji od sezonskih namirnica, pa postoji niz nadahnuća u svakoj sezoni. Mare & Monti spaja ponekad nespojive okuse u našem umu te daje pravo gastronomsko iskustvo. U našem slučaju su se našle sjajne svinjske pisanice s gljivama, neizostavnim dijelom jesenske ponude, kao izraz goranskih šuma koje se naziru na obzorju iznad Crikvenice. Morski dio su upotpunile kozice i masline, čija se blagost upotpunila s predivnim kroketima.

Cijelo vrijeme smo uživali u vinima vrbničkog vinara Ivice Dobrinčića i njegove vinarije Šipun. Vrbnik se lijepo vidi sa Sabbijine terase, pa je onda i u redu da se u restoranu toči žlahtina, tradicionalno vino crikveničko-novljanskog kraja kao i istočnog dijela otoka Krka. No, Sabbia je prije svega mjesto za sjajne koktele, među kojima se izdvajaju Mr. Smith (tequila blanco/teranino/granny smith jabuka/grejp), Bugs Bunny (Scapegrace gin/sok mrkve/sok naranče/Khalua/karamela/prah od rajčice i mrkve), Cherry Lou (Oaked rum/khalua/kompot od višnje), Herbal Infusion (Gin mare/pelinkovac Antique/lavanda/kamilica/limun/pjena od kamilice) i Sweet Lady (Vodka/sok naranče/sok ananasa/sok granny smith jabuke/lubenica/mango/limeta/menta). Toči se i sasvim poseban gin koji u velikim količinama radi sam chef na području Korduna.

Kušali smo i crni rižoto, koji je često pokazatelj stručnosti kuhinje. Jedan od najboljih rižota na kvarnerskoj obali pokazao je znanje u kuhanju i relativno laganih jela, kao i brige za kvalitetu namirnica, u ovom slučaju crnila od sipe. Fascinantna povijest ovog jela povezuje Kvarner s Milanom i Venecijom, gdje su zapisani prvi recepti ovakog rižota, iako se crnilo glavonožaca poput sipe i lignje, koristilo od davnina kao važan kulinarski sastojak. Uz riblji buillon, vino, sol, papar, lovorov list i mentu, poprilično jednostavno jelo postalo je jednim od najomiljenijih okusa Mediterana.

Za desert, slatki kutak Sabbia Dolce oduševio nas je bogatim izborom, od sladoleda i vafla do čokoladne ganache torte i tarta od bijele čokolade. Svaki zalogaj bio je istinski užitak za ljubitelje slastica. Uz vrhunske koktele, slasne obroke i nenadmašnu atmosferu na pješčanoj obali, Sabbia je definitivno nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje gastronomskih užitaka na Kvarneru.

Sabbia – Restoran, Lounge Bar & Night Club

Strossmayerovo šetalište 50b, 51260, Crikvenica

+385 51 588 599



Comments


bottom of page