top of page

Wine Bar Šinjorina: Vinska oaza u srcu Istre

Središnja Istra, sa svojim brežuljcima i vinogradima, oduvijek je bila raj za vinoljupce, ali uz otvaranje Wine Bara Šinjorina u srcu Žminja u kolovozu 2024., ljubitelji vina dobili su novu destinaciju za uživanje u vrhunskim kapljicama. Ovaj elegantan i prostran prostor pruža jedinstvenu priliku za kušanje vina uz stručno vodstvo sommelierke Vedrane Križman, koja svojim osmijehom i znanjem stvara poseban doživljaj.

U ponudi su najbolja istarska vina, uključujući etikete poput Misala Peršurić, čije su pjenušave kreacije nezaobilazne uz tradicionalne delicije poput bakalara i sireva. Sestre Peršurić održavaju tradiciju očeve vinarije kao pioniri pjenušavih vina u Hrvatskoj. Uz vrhunsku vinsku kartu, gosti imaju priliku iskusiti kombinacije okusa u opuštenom, no sofisticiranom ambijentu. Kušali smo odlične zalogaje bakalara na bijelo iz poznate istarske proizvodnje Bacalla alla mama, kao i sireve sa Žminjštine, iz sirana Fajman, Latus i Orbanić.

Naziv "Šinjorina" odražava lokalni duh i eleganciju, a njegov prepoznatljivi logo - dama s misterioznim šeširom - poziva goste na istraživanje senzualnog svijeta vina. Pored bogatog izbora istarskih vina, planira se širenje ponude na vina iz Slovenije i Italije, što će omogućiti fascinantna sljubljivanja sorti poput Malvazije na vinskim radionicama. Vedrana Križman, koja je stekla drugi stupanj sommelierstva i neprestano usavršava svoje znanje, priprema radionice na kojima će se ljubitelji vina moći educirati o vinskim parovima, počevši već u rujnu s četiri radionice posvećene kombiniranju vina s uljima i sirevima. Jedna je od rastućeg broja ženskih sommeliera, a trend jačanja ženskog spola u vinskom svijetu događa se i u vinogradima i podrumima. Vedrana upozorava da se i iza svakog uspješnog vinara skriva žena, sa čime se iz iskustva slažemo! Uzor su joj bile Karin Perdec i Jelena Šimić.

U lokalnu skupinu vina uvrštena je i Malvazija pazinska od vinarije Anđelini. Žminj ima vrlo pogodan terroir za tipične istarske sorte, gdje se spajaju crvena i crna zemlja, te položaji na dosta velikim visinama, čak preko 400 metara. Žminj je raskrižje ali i središte u koji dolazi mnogo turista koji pronalaze ruralni mir i bogatstvo seoskih proizvoda. Stoga je Šinjorina pravi odgovor na potrebe podjednako lokalaca i turista.

Među vinima koja se ističu u Šinjorini su Malvazija pazinska 2022. iz vinarije Anđelini, vino koje se zbog dužeg odležavanja razvija u snažnije tijelo uz zadržavanje svježine. Ovaj odmak od brze proizvodnje omogućuje Malvaziji da zasja punim sjajem, a grožđe se prerađuje ručno kako bi se očuvala kvaliteta. Sve se više vinara slaže s tim načinom tretiranja malvazije jer ona u travnju nije još spremna za tržište. Već u srpnju ili kolovozu, malvazija se razvija drugačije, dobiva snažnije tijelo a još uvijek zadržava svoju svježinu. Grožđe je brano ručno te u kratkom roku prerađeno i vinificirano u inox bačvama baš po uzoru na nekadašnju Pazinsku malvaziju.

Također, tu je i ozbiljnija inačica Malvazije iz vinarije Siljan. Macerirana Malvazija Selection ističe se slamnatožutom bojom i jakim tijelom te cvjetnim i citrusnim aromama, idealna uz kamenice ili ribu iz pećnice. Mi smo uz ovu malvaziju kušali smo proizvod Premium Tartufa, kikiriki s tartufima. Odlično se slažu s tom malvazijom, gdje se pojačavaju okusi i tartufa i malvazije.

Cabernet Sauvignon Banko je intenzivno vino koje je odležalo u hrastovim bačvama šest mjeseci. Posjeduje više začinskih nota, pa i istočnih mirodija poput klinčića i odlično bi pasalo uz ozbiljniji odrezak ili drugo crveno meso. Možda najbolje uz pršut, jer Mario Banko stiže iz Tinjana, općine Istarskog pršuta, koji ganja nagrade koliko i žeđ za dobrom kapljicom.

Iz Rovinja stiže ugodni Rose vinarije Monte Ricco. Savršen za ljetne dane kada su najveće vrućine. Svježina ovog Roséa čini visoke temperature ugodnima i podnošljivijima s intenzivnim notama jagode, maline i trešnje. Srednje tijelo i dobro izbalansirana kiselost čine ga idealnim za uživanje uz salate, morske plodove i lagane sireve.

Ljubitelji desertnih vina neće ostati ravnodušni prema Muškatu žutom iz vinarije Fuhtar, čija slamnatožuta boja i note meda, narančine kore i badema savršeno prate tradicionalne pazinske cukerančiće iz žminjske slastičarne Erman. Vino je poluslatko, a s druge strane ima dobru svježinu te je ukusno sa srednjim tijelom. Na aftertasteu javlja se nota zrele breskve, vino je harmonično, lijepo se pije i odlično paše uz cukerančić koji se tradicionalno jede uz malvaziju.

Wine Bar Šinjorina nije samo mjesto za uživanje u vinu, već i prostor za učenje, druženje i povezivanje s lokalnom kulturom kroz bogatstvo okusa Istre. Bilo da ste lokalac ili turist, ovo je mjesto gdje se susreću hedonizam, tradicija i strast prema vinima. Neizmjerno smo uživali u posjeti Šinjorini, a čini se kako će Žminj vrlo skoro postati nezaobilazna točka svih vinoljubaca!

Wine Bar & Shop Šinjorina

Pazinska 1b, Žminj

sinjorina.wineshop@gmail.com

+385 92 2989 664

Comments


bottom of page